Selasa, 11 Februari 2014

Fakta-fakta Bunga Dandelion

  Hai lagi di bawah ini adalah fakta-fakta tentang bunga dandelion, bunga yang tumbuh liar tapi indah banget kalo ditiup. Buat yang belum tau ini ada gambarnya:

 
Fakta menarik tentang bunga dandelion :) 

1. Sebutan sebenarnya ialah dan-de-lai-yen as in lion - singa. Bukannya dan-de-li-on. Dinamakan begitu sebab ada daun yang tajam ibarat gigi singa.
2. Ia ialah sejenis bunga dan boleh dimakan oleh manusia.  :
3. Benih dia boleh terbang dibawa angin, ibarat parachute.
4. Dandelion dalam bahasa Czech ialah pampeliška.
5. Asal dari Eurasia, tapi sekarang dah tersebar di seluruh dunia.


Kebaikan

1. Tumbuhan sampingan yang baik untuk bercucuk tanam. :D
2. Akarnya boleh tambah mineral dan nitrogen dalam tanah.
3. Melepaskan gas ethylene yang boleh bantu buah untuk masak.
4. Sumber makanan untuk burung.
5. Daunnya ada digunakan dalam traditional Chinese & Korean cuisine. 
6. Di Greece, daunnya dimakan dalam bentuk salad secara mentah / rebus. Juga dimakan sebagai salad oleh bangsawan Victoria.
7. Bunganya dijadikan salah satu ramuan untuk buat dandelion wine, traditional British soft drink dan juga root beer.
8. Akar yang dipanggang boleh dijadikan kopi tanpa kafein. 
9. Daunnya ada banyak vitamin & mineral especially vitamin A, C & K. Termasuklah sumber Calcium, Potassium, Iron & Manganese. 


Bahaya
1. Debu bunganya boleh menyebabkan allergic ataupun bahaya pada kulit yang sensitif. Mungkin berpunca dari getah yang ada pada batang dan daunnya.
2. Disebabkan ada level potassium yang tinggi, kalau dimakan, mungkin boleh menyebabkan hyperkalemia. 


Perubatan

1. Ada banyak bahan aktif untuk obat-obatan.
2. Digunakan sebagai obatan herba di Europe, North America & China untuk rawat jangkitan, masalah empedu dan masalah hati. Juga digunakan sebagai diuretic (bahan untuk cairkan urine)

Tidak ada komentar:

Posting Komentar